kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Buraczki z jogurtem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny dodatek do drugiego dania. Buraczki z jogurtem i czosnkiem smakują rewelacyjnie. Polecam.

Buraczki z jogurtem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z jogurtem i czosnkiem

 

  • 0,5 kg ugotowanych buraczków
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • duża szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Buraczki z jogurtem i czosnkiem
Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, wkładamy czosnek i smażymy przez chwilę.

Dodajemy starte buraczki i razem smażymy przez kilka minut. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku, smażymy razem przez kilka minut.
Buraczki z jogurtem i czosnkiem
Obrane ze skórki buraczki ścieramy na tarce.
Buraczki z jogurtem i czosnkiem
Obrany z łusek czosnek kroimy w kosteczkę.
Buraczki z jogurtem i czosnkiem
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone czosnek.
Buraczki z jogurtem i czosnkiem
Do buraczków dodajemy pozostałe składniki i smażymy.