Sposób przygotowania:
Wytrawny mus z młodych buraczków
Wybieramy mniejsze młode buraczki .
Obrane i opłukane buraki ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na oliwie przesmażamy sprasowany czosnek, potem dolewamy sok z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Buraczki ścieramy i wraz z sokiem dodajemy do czosnku.
Dusimy pod przykryciem ok. 7 minut.
Obrane i opłukane buraki ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na oliwie przesmażamy sprasowany czosnek, potem dolewamy sok z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Buraczki ścieramy i wraz z sokiem dodajemy do czosnku.
Dusimy pod przykryciem ok. 7 minut.
Studzimy.
Do przestudzonych buraków dodajemy pestki słonecznika, natkę pietruszki, jogurt i blendujemy na gładki mus.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.
Do przestudzonych buraków dodajemy pestki słonecznika, natkę pietruszki, jogurt i blendujemy na gładki mus.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.