CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Wytrawny mus z młodych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śniadanie. Gorąco polecam.

Wytrawny mus z młodych buraczków

Składniki:

Wytrawny mus z młodych buraczków

mus

  • 170 g młodych buraczków
  • 150-160 g pestek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

 

  • ok. 20 prażonych pestek dyni
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól , czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

Wytrawny mus z młodych buraczków
Wybieramy mniejsze młode buraczki .

Obrane i opłukane buraki ścieramy na tarce o średnich oczkach. 

Na oliwie przesmażamy sprasowany czosnek, potem dolewamy sok z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Buraczki ścieramy i wraz z sokiem dodajemy do czosnku.

Dusimy pod przykryciem ok. 7 minut. 
Studzimy.

Do przestudzonych buraków dodajemy pestki słonecznika, natkę pietruszki, jogurt i blendujemy na gładki mus.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.