karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Buraczki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Buraczki z papryką są smacznym dodatkiem do obiadów.

Buraczki z papryką

Składniki:

Buraczki z papryką

 

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z papryką
Buraki gotujemy i ścieramy na tarce do większych oczkach. Paprykę wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę, cebulę kroimy także w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Zagotowujemy i wrzucamy paprykę i cebulę. Dusimy pokrojoną paprykę i cebulę do 10 minut. Po 10 minutach wrzucamy buraki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gorące buraki wkładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 15 minut. Słoiki wyjmujemy z wody i stawiamy do góry dnem.
Smacznego :)

Tagi:

buraki papryka