Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Buraczki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak dobrze, że na nadchodzącą zimę, możemy nasze warzywa zamknąć do słoików. W czasie zimy do obiadu będą jak znalazł.

Buraczki z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z papryką

Na buraczki

  • buraki czerwone -5 kg
  • papryka -1,5 kg
  • cebula -750 g
  • ocet -0,5 szkl
  • cukier -0,5 szkl
  • olej -0,5 szkl
  • sól

Sposób przygotowania:

Buraczki z papryką
Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.

Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły. Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut.

Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut, ja nie pasteryzuje.  
Buraczki z papryką
Ugotowałam buraki obrałam i starłam na tarce
Buraczki z papryką
Cebulę obrałam z łupinek i pokroiłam w kosteczkę
Buraczki z papryką
Paprykę opłukałam wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę
Buraczki z papryką
Wszystkie składniki zostały połączone i wymieszane