msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Buraczki zasmażane.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nasze ulubione buraczki do obiadu.Robię zawsze dużą porcję dla nas i dla moich rodziców,którzy także się o nie dopominają.

Buraczki zasmażane.

Składniki:

Buraczki zasmażane.

 

  • porcja na 1 raz na 3 osoby:
  • 3 duże buraczki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka z małym czubem mąki pszennej
  • 1-2 łyżki octu 10 % lub sok z cytryny
  • sól,pieprz
  • 5 dag masła prawdziwego

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane.
Buraczki umyć,wyszorować i ugotować w łupinach na miękko, ok. godziny.Lekko wystudzone obrać i zetrzeć na średnio drobnej tarce.
Cebulę obrać,opłukać i pokroić w drobna kosteczkę.
Na patelni roztopić masło.Zeszklić cebulę, oprószyć mąką pszenną i zasmażyć.Włożyć starte buraczki i smażyć razem.Doprawić solą,pieprzem i octem.Można podlać małą ilością wody.Zasmażać kilka minut.
Ogólnie im mniej dodatków tym buraczki są smaczniejsze.
Pasują do różnych mięs,ziemniaków,ryżu itp.

Tagi:

zasmazane