bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Buraczki zasmażane z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Buraczki przyrządzone w ten sposób są doskonałym dodatkiem do obiadu, tradycyjne danie kuchni polskiej.

Buraczki zasmażane z cebulką

Składniki:

Buraczki zasmażane z cebulką

 

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny

 

  • 1-2 łyżki smalcu lub masła

 

 

 

  • cukier

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane z cebulką
Buraki umyć i nie obierając włóż do garnka, zalać wodą, dodać 2-3 łyżki cukru, gotować do miękkości. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać ocet lub sok z cytryny, doprawić solą i cukrem.

Na patelni rozpuścić smalec lub masło, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę, gdy się zeszkli to wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać do buraków, chwilę podgrzać ciągle mieszając.