Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Buraczkowa zupa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna rozgrzewająca i bardzo syta zupa.Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni.Ta zupa często gości na moim stole.

Buraczkowa zupa z warzywami

Składniki:

Buraczkowa zupa z warzywami

 

  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 2 czerwone ćwikłowe buraczki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • kilka łyżek zielonego groszku(mrożonego,świeżego lub z puszki)
  • sól,pieprz
  • sok z cytryny
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku(suszonego,mrożonego,lub świeżego)

Sposób przygotowania:

Buraczkowa zupa z warzywami
Skrzydełko oczyszczamy,myjemy,przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą,następnie gotujemy do miękkości.Wywar przecedzamy. Warzywa obieramy i myjemy.Ziemniaki kroimy w kostkę,a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie przekładamy do przecedzonego wywaru i gotujemy do miękkości.Pod koniec dodajemy zielony groszek. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny,wsypać koperek.