Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Buraczkowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zupka z dużą ilością zdrowych i pełnych witamin warzyw. Z dodatkiem ugotowanego jajka jest bardziej pożywna.

Buraczkowa z jajkiem

Składniki:

Buraczkowa z jajkiem

 

  • 2,5 litra wody
  • 2 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany
  • ugotowane na twardo jajka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowa z jajkiem
Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Warzywa wrzucić do bulionu i gotować zupę,aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać. Wlać do zupy. Zupę wlać na talerz i ułożyć przekrojone jajko.