dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Buraki tarte z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraczki z jabłkami stanowią dodatek do dania głównego.

Buraki tarte z jabłkami

Składniki:

Buraki tarte z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Buraki tarte z jabłkami
Młode, nieduże buraki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko ze skórki, zetrzeć na tarce do warzyw o dużych otworach. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, ugotować pod przykryciem. Gdy są miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Śmietanę i starte jabłka dodać do buraków. Wszystkie składniki wymieszać. Włożyć na salaterkę. Buraki młode można przyrządzić bez jabłek.