s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Buraki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do obiadu i nie tylko

Buraki z papryką

Składniki:

Buraki z papryką

 

  • 3 kg buraków
  • 1/2 kg papryki
  • 3 duże cebule
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Buraki z papryką
1.Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć;

2.Buraki umyć i ugotować w osolonej wodzie, Obrać i zetrzeć na tarce
o dużych oczkach;

3.Cebulę pokroić w krążki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne
i pokroić w paski. Cebulę i paprykę sparzyć;

4.Do buraków dodać cebulę i paprykę, cukier, ocet, sól, wodę i gotować
5 minut;

5.Włożyć warzywa do słoików, dodać sok jaki puściły w czasie gotowania.

6.Pasteryzować 10 minut małe słoiczki , 25 minut półlitrowe.

7.Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Sprawdzić czy są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotować ponownie.

Tagi:

buraki papryka