Sposób przygotowania:
Buraki z papryką i cebulą do słoików
Buraczki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy w skórkach do miękkości. Odlewamy wodę i przelewamy buraczki zimną wodą, wtedy skórka będzie łatwo schodzić. Obrane buraki ścieramy na tarce na wiórki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gotujemy zalewę - do octu wsypujemy cukier, sól i dodajemy ziele angielskie, gotujemy 10 min na niezbyt mocnym ogniu. Zalewa ma się zagotować. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zalewą. Podgrzewamy mocno ale nie dopuszczamy do wrzenia. Słoiki wyparzamy. Nakładamy gorące buraki (mieszamy żeby nakładać razem z zalewą). Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak odwrócone pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 st C przez 15 min. Po przestudzeniu odwracamy z powrotem. Po kilku dniach buraczki są już gotowe (cebulka i papryką zmiękną pod wpływem zalewy octowej).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gotujemy zalewę - do octu wsypujemy cukier, sól i dodajemy ziele angielskie, gotujemy 10 min na niezbyt mocnym ogniu. Zalewa ma się zagotować. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zalewą. Podgrzewamy mocno ale nie dopuszczamy do wrzenia. Słoiki wyparzamy. Nakładamy gorące buraki (mieszamy żeby nakładać razem z zalewą). Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak odwrócone pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 st C przez 15 min. Po przestudzeniu odwracamy z powrotem. Po kilku dniach buraczki są już gotowe (cebulka i papryką zmiękną pod wpływem zalewy octowej).