Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Burek z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy fast food z kuchni bałkańskiej. Jego podstawą jest ciasto filo. Koniecznie spróbujcie go przygotować.

Burek z mięsem mielonym

Składniki:

Burek z mięsem mielonym

 

  • 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)
  • Masa mięsna:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 60g stopionego masła
  • Ponadto:
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Burek z mięsem mielonym
Masa z mięsa:

Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklić na odrobinie oleju. Dołożyć mięso mielone. Mięso obsmażyć i przyprawić do smaku. Całość ostudzić i następnie podzielić na 4 równe części.

Zwijanie:

Arkusze ciasta filo ostrożnie rozwinąć. Pierwszy kawałek posmarować roztopionym masłem i przykryć kolejnym. Wzdłuż dłuższej krawędzi położyć cienki pasek mięsa, a krótkie boki złożyć do wewnątrz. Zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon i kolejno na kształt ślimaka. Można spiąć wykałaczką. W ten sam sposób przygotować jeszcze 3 burki.

Pieczenie:

Burki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch posmarować jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut w temp. 200 stopni.