Sposób przygotowania:
Burek z mięsem mielonym
Masa z mięsa:
Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklić na odrobinie oleju. Dołożyć mięso mielone. Mięso obsmażyć i przyprawić do smaku. Całość ostudzić i następnie podzielić na 4 równe części.
Zwijanie:
Arkusze ciasta filo ostrożnie rozwinąć. Pierwszy kawałek posmarować roztopionym masłem i przykryć kolejnym. Wzdłuż dłuższej krawędzi położyć cienki pasek mięsa, a krótkie boki złożyć do wewnątrz. Zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon i kolejno na kształt ślimaka. Można spiąć wykałaczką. W ten sam sposób przygotować jeszcze 3 burki.
Pieczenie:
Burki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch posmarować jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut w temp. 200 stopni.
Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklić na odrobinie oleju. Dołożyć mięso mielone. Mięso obsmażyć i przyprawić do smaku. Całość ostudzić i następnie podzielić na 4 równe części.
Zwijanie:
Arkusze ciasta filo ostrożnie rozwinąć. Pierwszy kawałek posmarować roztopionym masłem i przykryć kolejnym. Wzdłuż dłuższej krawędzi położyć cienki pasek mięsa, a krótkie boki złożyć do wewnątrz. Zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon i kolejno na kształt ślimaka. Można spiąć wykałaczką. W ten sam sposób przygotować jeszcze 3 burki.
Pieczenie:
Burki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch posmarować jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut w temp. 200 stopni.