Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinii
1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie płaty. Przekładamy na papierowy ręcznik, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone z indyka. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pomidory z puszki lub świeże pomidory. Dodajemy pokrojone ciemne oliwki.
3. Dusimy wszystko razem, doprawiając ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
4. Cukinie osuszamy z nadmiaru wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie przekładamy przemiennego warstwą sosu i cukinii a na wierzchu dosypujemy startym serem mozzarella.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 30 minut.
2. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone z indyka. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pomidory z puszki lub świeże pomidory. Dodajemy pokrojone ciemne oliwki.
3. Dusimy wszystko razem, doprawiając ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
4. Cukinie osuszamy z nadmiaru wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie przekładamy przemiennego warstwą sosu i cukinii a na wierzchu dosypujemy startym serem mozzarella.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 30 minut.