edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Zapiekanka z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka z cukinii z dodatkiem mielonego mięsa z indyka, pomidorów, ciemnych oliwek, cebuli, czosnku oraz sera mozzarella.

Zapiekanka z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii
1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie płaty. Przekładamy na papierowy ręcznik, doprawiamy solą i pieprzem.

2. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone z indyka. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pomidory z puszki lub świeże pomidory. Dodajemy pokrojone ciemne oliwki.

3. Dusimy wszystko razem, doprawiając ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

4. Cukinie osuszamy z nadmiaru wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie przekładamy przemiennego warstwą sosu i cukinii a na wierzchu dosypujemy startym serem mozzarella.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 30 minut.
Zapiekanka z cukinii
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry i kładziemy na papierowym reczniku i doprawiamy solą i pieprzem
Zapiekanka z cukinii
Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni i dodajemy mięso mielone z indyka
Zapiekanka z cukinii
Dodajemy pomidory, ciemne oliwki oraz zioła prowansalskie oraz sól i pieprz
Zapiekanka z cukinii
Osuszone z nadmiaru wody plastry z cukinii przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy uprzednio przygotowane mięso z indyka oraz ser mozzarella