Sposób przygotowania:
Paszteciki z mięsem
Karkówkę umyć, pokroić na duże kawałki i umieścić w garnku. Zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć burzyny, zmniejszyć ogień i dodać ziele, liście laurowe i odrobinę soli. Gotować do miękkości. wyjąć z garnka mięso i przestudzić. Zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, następnie dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać. Wbić jajka, ponownie wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wywaru gdyby okazało się, że nadzienie jest za suche.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i za pomocą siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki. Gdy się ze sobą połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i każdą włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 2 godziny.
Potem piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nadzienie podzielić na 3 części, biała rozbełtać z wodą. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek, posmarować go białkiem i wyłożyć jedną część nadzienia.
Rozsmarować je po cieście, zwinąć potem w roladę i kroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować białkiem. Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut do zrumienienia.
Upieczone wyłożyć na kratkę i tak samo przygotować drugą i trzecią część. Paszteciki najlepiej podawać z czerwonym barszczykiem. Zimne wystarczy podgrzać w piekarniku ( w mikrofali nie będą chrupiące ).
Cebule obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, następnie dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać. Wbić jajka, ponownie wymieszać i w razie potrzeby dodać trochę wywaru gdyby okazało się, że nadzienie jest za suche.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i za pomocą siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki. Gdy się ze sobą połączą szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i każdą włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 2 godziny.
Potem piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nadzienie podzielić na 3 części, biała rozbełtać z wodą. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek, posmarować go białkiem i wyłożyć jedną część nadzienia.
Rozsmarować je po cieście, zwinąć potem w roladę i kroić na plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmarować białkiem. Blachę ze ślimaczkami wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut do zrumienienia.
Upieczone wyłożyć na kratkę i tak samo przygotować drugą i trzecią część. Paszteciki najlepiej podawać z czerwonym barszczykiem. Zimne wystarczy podgrzać w piekarniku ( w mikrofali nie będą chrupiące ).
zbysiowa
zewa
No nie wiem czy dzisiaj byś zjadła bo to śledzik przecież jemy. Ale bierz i schowaj na jutro :)