gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Paszteciki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze przyrządzam paszteciki z mięsem na Święta, idealnie pasują do barszczyku który pozostanie po Wigilii.

Paszteciki z mięsem

Składniki:

Paszteciki z mięsem

CIASTO

FARSZ

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól, pieprz, majeranek.

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem
CIASTO; Drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

FARSZ; Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i warzywa. Smażymy 10 minut, przyprawiamy. Ciasto dzielimy na 6 kawałków.

Wałkujemy na prostokąty. Wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

Smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło jak i zimno.

Smacznego ;)