Sposób przygotowania:
Butelkowy sernik na zimno z malinami
Do miseczki wsypać żelatynę i dodać 3-4 łyżki mleka ( mleko wziąć z przewidzianej szklanki mleka). Pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka przelać do garnka i dodać startą skórkę cytryny i zagotować. Następnie dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić w gorącym mleku. Gdy to nastąpi zdjąć garnek z ognia i zostawić do przestygnięcia.
Do miski przełożyć oba serki, dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Dobrze wszystko wymieszać za pomocą miksera. Maliny przełożyć do drugiej miski (kilka zostawić do dekoracji sernika) i zgnieść na miazgę ( najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Zgniecione maliny dodać do masy serowej i ponownie mikserem połączyć. Stopniowo wlewać mleko z żelatyną i cały czas miksować mikserem. Gdy mleko zostanie wmieszanie w masę zakończyć mieszanie.
Na butelkę położyć lejek i stopniowo wlewać masę do butelki. Wlać masę mniej więcej do 3/4 wysokości butelki ( jeśli masy będzie więcej przelać do salaterki lub wysokiej szklanki-jednakże te składniki przewidziane są tak aby wszystko zmieściło się w butelce).Odłożyć do lodówki aby masa stężała ( butelka musi w lodówce leżeć).
W międzyczasie galaretkę rozpuścić i ostudzić. Gdy będzie zimna delikatnie przez lejek wlać do butelki. Ponownie odłożyć na leżąco do lodówki do stężenia.Przed podaniem wyjąć sernik z butelki ( jest trochę z tym zabawy i zachodu hihi:)) a następnie udekorować śmietaną ubitą na sztywno i owocami. Smacznego!
Do miski przełożyć oba serki, dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Dobrze wszystko wymieszać za pomocą miksera. Maliny przełożyć do drugiej miski (kilka zostawić do dekoracji sernika) i zgnieść na miazgę ( najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Zgniecione maliny dodać do masy serowej i ponownie mikserem połączyć. Stopniowo wlewać mleko z żelatyną i cały czas miksować mikserem. Gdy mleko zostanie wmieszanie w masę zakończyć mieszanie.
Na butelkę położyć lejek i stopniowo wlewać masę do butelki. Wlać masę mniej więcej do 3/4 wysokości butelki ( jeśli masy będzie więcej przelać do salaterki lub wysokiej szklanki-jednakże te składniki przewidziane są tak aby wszystko zmieściło się w butelce).Odłożyć do lodówki aby masa stężała ( butelka musi w lodówce leżeć).
W międzyczasie galaretkę rozpuścić i ostudzić. Gdy będzie zimna delikatnie przez lejek wlać do butelki. Ponownie odłożyć na leżąco do lodówki do stężenia.Przed podaniem wyjąć sernik z butelki ( jest trochę z tym zabawy i zachodu hihi:)) a następnie udekorować śmietaną ubitą na sztywno i owocami. Smacznego!
edytaha
monikaT83
monikaT83
julcia12437
Właśnie miałam się o to zapytać :D Fajny pomysł z tą butelką, pysznie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje :) Dodaję do ulubionych i pozostawiam 5 :)
monikaT83
julcia12437
O to ja poproszę kawałeczek, może dwa :D
monikaT83
misia14
2milutka
monikaT83
kołczu
monikaT83
mysza75
monikaT83
zbysiowa
monikaT83
cris
monikaT83
Cukiereczek13
monikaT83