suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Bytomskie kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Efektowne, pyszne i łatwe do wykonania kostki, dobre na małe i duże przyjęcia

Bytomskie kostki

Składniki:

Bytomskie kostki

 

  • 1 szklanka miodu;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 jaja;
  • 2 łyżki mleka;
  • 2 łyżki masła;
  • 4 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczanej);
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników;
  • powidła lub dżem;
  • garść migdałów.

Sposób przygotowania:

Bytomskie kostki
W plastikowym naczyniu (miseczce) mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, następnie dolewamy ostudzony miód rozpuszczony z cukrem, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Wyjmujemy je na stolnicę i dobrze wyrabiamy. Połowę ciasta cienko rozwałkowujemy i rozkładamy na natłuszczonej blasze, następnie smarujemy z wierzchu powidłami, przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta, lekko przygniatamy. Smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy w tem ok 180 C, ok 20 min.