Leela

Leela

Kuchcik
[Przepisów: 7]

CALDO VERDE kapuśniak po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klasyczna zupa portugalska, bardzo syta, podawac z chlebem albo bulka

CALDO VERDE kapuśniak po portugalsku

Składniki:

CALDO VERDE kapuśniak po portugalsku

 

 

Sposób przygotowania:

CALDO VERDE kapuśniak po portugalsku
Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Dodać kiebase pokrojoną w kostkę, jeszcze trochę podsmażyć. Bardzo drobno poszatkować kapustę, przelać ją wrzątkiem, a następnie bardzo zimną wodą, żeby zachowała kolor. Zalać kapustę ok. 2 l wrzącego wywaru. Do zupy dodac pokrojone w kostke ziemniaki plus lisc laurowy. Gotowac az ziemniaki beda miekkie. Dodać cebulę, czosnek i wędzonkę, doprawić solą i pieprzem.