gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Całuski - pierniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Całuski - pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Całuski - pierniczki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 5 dag miodu
  • 2 jajka
  • szczypta łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki karmelu

Sposób przygotowania:

Całuski - pierniczki
Miód z cukrem rozpuścić i po zagotowaniu dodać karmel, przyprawy, sodę i amoniak ( rozpuszczony w odrobinie wody). Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka - następnie letnie połączone ze sobą składniki. Dokładnie wyrabiamy - po dokładnym wyrobieniu wstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Blachę posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki, układać na blaszce w odstępach i piec w średnio gorącym piekarniku ok. 15 minut. Gotowe pierniczki lukrujemy.
Całuski - pierniczki
Rozpuszczamy i gotujemy cukier z dodatkiem miodu
Całuski - pierniczki
Do miodu dodajemy przyprawy i karmel mieszamy
Całuski - pierniczki
Mąkę mieszamy z jajka dodajemy ugotowane składniki
Całuski - pierniczki
Zarabiamy jednolite ciasto odkładamy w chłodne miejsce