rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Warzywne calzone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Warzywne pierożki drożdżowe z kawałkami kurczaka. Doskonała alternatywa dla lubiących pizzę, choć nie do końca w "okrągłej" postaci.

Warzywne calzone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warzywne calzone

 

  • Na 6 sztuk :

 

 

  • Farsz:
  • 1 opakowanie warzyw włoskich Hortex
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Warzywne calzone
W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.
Warzywne calzone
Zarabiamy ciasto
Warzywne calzone
Przygotowujemy farsz z mieszanki włoskiej Hortex
Warzywne calzone
Przygotowyjemy calzone z farszem i serem mozzarella