goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Calzone z filetem z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna, pachnąca, zamknięta ciastem pizza

Calzone z filetem z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone z filetem z kurczaka

 

  • ciasto:
  • mąka 450 dag
  • woda 300 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • drożdże instant 1 łyżeczka

 

  • farsz:
  • sos pomidorowo-paprykowy 3 łyżki
  • ser żółty kilka plasterków
  • filet z kurczaka 1 sztuka
  • przyprawa do drobiu
  • papryka czerwona 1/2 sztuka
  • oliwki zielone kilka sztuk
  • majonez 2 łyżki
  • oregano
  • czerwona papryka w proszku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Calzone z filetem z kurczaka
Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i zagniatamy powtórnie. Ciasto rozwałkowujemy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy z dodatkiem przyprawy do drobiu lub gyrosa - studzimy. Na połowie ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowy, na nim układamy plasterki ser żółtego, kawałki mięsa, pokrojoną w paseczki paprykę, oliwki. Farsz smarujemy majonezem, posypujemy oregano. Wierzch farszu przykrywamy serem żółtym. Farsz przykrywamy połową ciasta (jak pieroga) i zlepiamy dokładnie brzegi (ja zrobiłam to widelcem). Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 30-40 minut 2 190 stopniach.
Calzone z filetem z kurczaka
Połowę ciasta smarujemy sosem do pizzy - pomidorowo-paprykowym
Calzone z filetem z kurczaka
Na nim układamy po kilka plasterków sera żółtego
Calzone z filetem z kurczaka
Na serze układamy pozostałe składniki farszu
Calzone z filetem z kurczaka
Ciasto zlepiamy jak tradycyjnego pieroga :) pieczemy w 190 stopnaich około 40 minut