Sposób przygotowania:
Placek do barszczu
Mąkę z proszkiem do pieczenia wysyp na stolnicę, dodaj zimny smalec, wszystko razem zsiekaj nożem aż do uzyskania sypkiej konsystencji. Do ciasta dodaj żółtka, śmietanę, sól, czosnek i paprykę, całość zarób a potem zagnieć na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
W między czasie przygotuj farsz: Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego starte na tartce i podduszone wcześniej pieczarki, posiekaną cebulę i starte ugotowane jajka, na koniec wbij surowe jajko. Całość dokładnie wyrób i dopraw.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki (25x36) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyłóż na nie farsz po czym przykryj je rozwałkowaną na prostokąt drugą połową ciasta.
Całość piecz około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
W między czasie przygotuj farsz: Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego starte na tartce i podduszone wcześniej pieczarki, posiekaną cebulę i starte ugotowane jajka, na koniec wbij surowe jajko. Całość dokładnie wyrób i dopraw.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki (25x36) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika wyłóż na nie farsz po czym przykryj je rozwałkowaną na prostokąt drugą połową ciasta.
Całość piecz około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno.
SylaUla