SUPERPRZEPIS

Calzone z kurczakiem

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Calzone z kurczakiem

Kolejna propozycja na pizzowy pieróg- tym razem z kurczakiem

Składniki:

Calzone z kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Calzone z kurczakiem
Przygotowujemy zaczyn-rozpuszczamy drożdże w mleku, z dwoma łyżami mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły chodzić.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn,mąkę, oliwę i sól.Wyrabiamy starannie gładkie ciasto, które przestanie lepić się nam do rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny.Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy go przyprawą do kurczaka. Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy kurczaka i również go podsmażamy. Dodajemy do tego pokrojone na plasterki pieczarki i pomidory. Dusimy aż do odparowania wody. Na koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz dodajemy bazylie.
Odstawiamy farsz do ostygnięcia. W tym czasie bierzemy ciasto, zagniatamy je raz jeszcze i dzielimy je na 4 części. Każdą wałkujemy . Nakładamy na połowę każdego koła farsz, zostawiając około centymetra od brzegu , abyśmy mogli skleić brzegi. Smarujemy ten brzeg wodą, przykrywamy farsz drugą połową każdego krążka i zlepiamy brzegi podobnie jak w pierogu. Każdy pieróg smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 minut.