SUPERPRZEPIS

Camembert z cebulką w sosie sojowym

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Camembert z cebulką w sosie sojowym

Camembert w wydaniu mniej klasycznym, niż zwykle.

Składniki:

Camembert z cebulką w sosie sojowym

 

  • Camembert orzechowy - 1 sztuka
  • cebula - 1 średnia
  • wino - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Camembert z cebulką w sosie sojowym
Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Ser wyciągnąć z lodówki, pokroić jego wierzch w kratkę, wyłożyć na papier do pieczenia. Gdy piekarnik będzie rozgrzany - włożyć na środkową wysokość i zapiekać około 20 minut, aż ser zacznie lekko bulgotać i brzeżki zaczną się zarumieniać. W tym czasie przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondelku oliwę z oliwek. Zeszklić na niej cebulę. Następnie dolać wino i sos sojowy. Doprawić pieprzem, solą, dodać cukier brązowy. Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Można podawać z ciemnym chlebem. Smacznego. :)

Tagi:

sosy