marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Canelloni na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Oto słodkie wydanie włoskiej potrawy z makaronu i to nie jedyny przykład.Lazanię i pizzę też można stworzyć w postaci deseru i zamiast jarzyn i mięsa dodać owoce itp.

Canelloni na słodko

Składniki:

Canelloni na słodko

 

  • 1 opakowanie makaronu canelloni,
  • 1/2 l.wrzątku,
  • szczypta soli,
  • 4 dojrzałe,ale nie przejrzałe banany,
  • 1/2 kg.truskawek świeżych,
  • 2 opakowania borówki amerykańskiej,
  • polewa czekoladowa,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Canelloni na słodko
Makaron wrzucić do lekko osolonego wrzątku i ugotować "al dente", następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Banany opłukać, obrać i pokroić na plasterki, odcinając końce. Mniejsze owoce przebrać, opłukać, odsączyć i nadziewać rurki makaronowe owocami. Piekarnik nagrzać do 175 st. C, naczynie wysmarować tłuszczem i układać rurki blisko siebie. Wstawić naczynie na 30-35 min. do gorącego piekarnika, potem wyjąć i przełożyć szczypcami do potraw na talerzyki i przed podaniem oblać polewą czekoladową, którą przygotować przed wyjęciem deseru z piekarnika.

Tagi:

makaron