misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Cannelloni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciut z włoskiego podpatrzone cannelloni przerobione...

Cannelloni

Składniki:

Cannelloni

 

  • 1/2 kg mięso mielone dobrej jakości),
  • 1/2 l słoik leczo,
  • 2 nieduże cebula,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2-3 lyzki przecier pomidorowy,
  • ostra papryka Prymat,
  • Sól,
  • pieprz czarny grubomielony Prymat,
  • ok. 10-12 sztuk cannelloni rurki,
  • szczypta cukru,
  • ser zółty,
  • lub mozzarella,
  • zioła jakie lubimy,
  • 1 łyżka smalec

 

  • Dodaj zdjęcie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni
Cebulki pokroiłam w kostkę, dałam na patelnię na rozgrzany tłuszcz, podsmażyłam lekko wraz ze zmiażdzonym ząbkiem czosnku i dodałam mięso mielone . Mieszając smazyłam ,aż mięsko lekko się poddusi. Następnie przełożyłam farsz do miski , dosmaczyłam pieprzem i solą(można dodać ziół)i dokładnie wymieszałam. Przygotowałam teraz sos . Do tego wykorzystałam swoje leczo z zimowych zapasów zrobione z cebuli , papryki ,cukini i pomidorów . Zawartość słoika dałam do rondla i zmiksowałam . do tego dalam 2 łyzki plaskie koncentratu pomidorowegoi dla zaostrzenia smaku, papryczkę Piri-Piri (taką akurat miałam ) można natomiast dać troszkę ostrej papryki w proszku lub odrobinę chili.Zmiażdzyłam ząbek czosnkui wraz z ziolami (bazylią i oregano) dodalam do sosu. Dolalam szklankę wody, wymieszałam wszystko doprawiając na pikantnie . Rurki nadziałam mięsem , ułożyłam w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, zalałam sosem i posypalam pokrojonym serem mozzarella. Przykryłam i zapiekalam ok. 30-35 min.