reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cannoli czyli ciasta smażone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasteczka pyszne- szczególnie jeszcze po pieczeniu, ale i zimne znikały w szybkim tempie, a mój domowy łasuch łaskawie zezwolił żebym robiła je częściej.

Cannoli czyli ciasta smażone

Składniki:

Cannoli czyli ciasta smażone

 

 

  • 50g stopionego i przestudzonego masła

 

  • 1 płaska łyżka cukru pudru

 

  • 80-100 ml cydru

 

 

  • Krem

 

 

  • 125 g mascarpone

 

  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

 

  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny.

 

 

 

  • dodatkowo

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cannoli czyli ciasta smażone

ciasto

Cannoli czyli ciasta smażone
Wykorzystałam cydr domowy- jest mocniejszy od tego który można kupić w sklepie

Z podanych skłądników zarabiamy ciasto- musi być jednolite -nie wymaga juz podsypywania mąką.

Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na minimum 30minut.

Ilość płynu zróżnicowana, a duży wpływ na jego ilość ma wielkość żółtek i suchość mąki, moja jest zawsze mocno wysuszona, a jajka miałam małe

wałkowanie

Cannoli czyli ciasta smażone
Nie miałam prostych rurek, wiec wykorzystałam takie jakie są dostępne w sklepie

Po tym czasie dzielimy na dwie części i cieniutko wałkujemy, starając się jak najmniej podsypywać mąką.

Szklanką wykrawamy krążki, nawijamy na rurki i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
Trzeba je bardzo dokładnie zlepić najlepiej tak jak pierogi, potem podwinąć na mokro i na chwilę odstawić żeby woda została wchłonięta.

smażenie

Cannoli czyli ciasta smażone
smażymy partiami pilnując przez cały czas, bo bardzo szybko sie przypalaja

Olej rozgrzewamy bardzo mocno- najlepiej sprawdzić na kawałku ciasta czy jest już gotowe.

Jeżeli zobaczymy od razu bąbelki tworzące się wokół ciasta to możemy zacząć smażenie ciasteczek.

Smażymy partiami nie więcej niż 5-6 sztuk, na złoty kolor.

usmażone

Cannoli czyli ciasta smażone
na skórce podczas smażenia robią się pęcherze, tak samo jak przy faworkach

Usmażone wyciągamy i pozostawiamy do odsączenia na ręczniku kuchennym lub serwetkach.

Dopiero jak trochę przestygną wyciągamy rurki, a cannoli nadziewamy kremem.

krem

Cannoli czyli ciasta smażone
śmietana i serek musi być bardzo zimny- łatwiej się ubija i jest sztywniejszy krem

Zimną śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier i serek mascarpone.

Ubijamy jeszcze przez chwilkę, aż masa będzie sztywna.

Przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ciasteczka.