Sposób przygotowania:
Cannoli czyli ciasta smażoneciasto
Z podanych skłądników zarabiamy ciasto- musi być jednolite -nie wymaga juz podsypywania mąką.
Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na minimum 30minut.
Ilość płynu zróżnicowana, a duży wpływ na jego ilość ma wielkość żółtek i suchość mąki, moja jest zawsze mocno wysuszona, a jajka miałam małe
wałkowanie
Po tym czasie dzielimy na dwie części i cieniutko wałkujemy, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Szklanką wykrawamy krążki, nawijamy na rurki i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
Trzeba je bardzo dokładnie zlepić najlepiej tak jak pierogi, potem podwinąć na mokro i na chwilę odstawić żeby woda została wchłonięta.
smażenie
Olej rozgrzewamy bardzo mocno- najlepiej sprawdzić na kawałku ciasta czy jest już gotowe.
Jeżeli zobaczymy od razu bąbelki tworzące się wokół ciasta to możemy zacząć smażenie ciasteczek.
Smażymy partiami nie więcej niż 5-6 sztuk, na złoty kolor.
usmażone
Usmażone wyciągamy i pozostawiamy do odsączenia na ręczniku kuchennym lub serwetkach.
Dopiero jak trochę przestygną wyciągamy rurki, a cannoli nadziewamy kremem.
krem
Zimną śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier i serek mascarpone.
Ubijamy jeszcze przez chwilkę, aż masa będzie sztywna.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy ciasteczka.