joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Carbonara z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjne danie kuchni włoskiej, do którego dodałam oliwki. Pyszny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Carbonara z oliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Carbonara z oliwkami

 

  • ok 250g makaronu spaghetti
  • 15 dag boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 100ml wina białego wytrawnego
  • 1/2 szkl oliwek w ziołowej zalewie
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Carbonara z oliwkami
Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Odcedzić. Sos: Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Dodać posiekany czosnek i i smażyć jeszcze ok 2 minut. Wlać wino. W miseczce roztrzepać żółtka z mascarpone i przyprawami. Całość wlać do zawartości rondla/patelni i dokładnie wymieszać (gdyby sos był za gęsty można dolać odrobinę wody z gotowania makaronu). Wrzucić gorący makaron, oliwki i wymieszać. Podawać gorące, przybrane bazylią.
Carbonara z oliwkami
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć
Carbonara z oliwkami
W misce wymieszać żółtka, mascarpone i przyprawy
Carbonara z oliwkami
Wymieszane żółtka i mascarpone wymieszać z podsmażonym boczkiem, dodać makaron i oliwki

Tagi:

makaron