Sposób przygotowania:
Makaron Penne Carbonara
Gotujemy makaron. Na patelnie na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona dowolnie szynke parmenska lub dlugodojrzewajaco, mozna w zamian dac boczek albo parówki (mniej finezyjne;p). Podsmazamy. w misce wlewamy wode ok 0,3 litra. dodajemy 3 lyzki smietany i 2 lyzki majonezu do tego po troche wszystkich przypraw, najmniej soli oraz starta galke muszkatalowa. mieszamy dokładnie. gdy szynka sie podsmazy wlewamy przygotowany sos i gotujemy przez kilka minut, kiedy lekko sie zagęsci dodajemy makaron i dalej gotujemy az sos bedzie bardzo gesty tak aby makaron był w nim wrecz "oblepiony" i nie pływał. na koniec posypujemy tartym parmezanem i trzymamy na ogniu jakies 2 minuty. zdejmuje patelnie z ognia, mieszamy delikatnie cala potrawe i podajemy:) smacznego
zabaione22
iwi69