sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Castagnole di ricotta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na Castagnole di ricotta, małe pączusie z dodatkiem serka ricotta, z chrupiacą , złota skórką, która kryje delikatne i miekkie wnętrze. Pączusie są łatwe do wykonania i wdzięczne w obróbce.

Castagnole di ricotta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Castagnole di ricotta

 

  • Składniki (na 1 talerz):
  • 250 g serka ricotta
  • 4 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny ekologicznej
  • 1 łyżka spirytusu
  • Ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Castagnole di ricotta
Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut.Następnie postępować jak przy robieniu kopytek. Podzielić kulę wyrobionego ciasta na 4-5 części. Rolować wałek grubości palca wskazującego. Następnie kroić na kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor. Suszyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem.
Castagnole di ricotta
Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny
Castagnole di ricotta
Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników.
Castagnole di ricotta
Następnie postępować jak przy robieniu kopytek. Podzielić kulę wyrobionego ciasta na 4-5 części. Rolować wałek grubości palca wskazującego. Następnie kroić na kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki
Castagnole di ricotta
Rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor.