Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Serowe pączusie z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe serowe pączusie zazwyczaj serwuje się z pudrem. Ja dziś zaszalałam i zrobiłam z kremem na bazie kawy inki.

Serowe pączusie z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe pączusie z kremem

 

  • Ciasto: 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 0,5 kg mąki + 0,5 szklanki
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka octu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Krem: 150 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki inki karmelowej
  • oraz tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • papierowe ręczniki do osuszania

 

Sposób przygotowania:

Serowe pączusie z kremem
Twaróg miksujemy z jajkami, olejem, cukrem,octem i śmietaną. Do takiej masy dodajemy porcjami przesianą mąkę z sodą i proszkiem, wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, wałkujemy placki grubości 1 cm i za pomocą literatki wycinamy krążki. Smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku. Masło miksujemy z cukrem gdy masło będzie mocno spulchnione małymi porcjami dodajemy inkę i jeszcze chwilę miksujemy. Zimne pączki nadziewamy kremem i posypujemy pudrem.
Serowe pączusie z kremem
Twaróg miksujemy z cukrem i resztą mokrych składników.
Serowe pączusie z kremem
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do masy serowej.
Serowe pączusie z kremem
Za pomocą literatki wykrawamy małe krążki.
Serowe pączusie z kremem
Zimne pączki nawiewamy kremem i posypujemy pudrem.