mariolka.z

mariolka.z

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Cataplana de polvo (cataplana z ośmiornicą)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cataplana to tradycyjne danie portugalskie. Jego nazwa wzięła się od nazwy specjalnej patelni przypominającej wok, w której się ją przygotowuje. Można ją zastąpić dobrym żeliwnym garnkiem.

Cataplana de polvo (cataplana z ośmiornicą) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cataplana de polvo (cataplana z ośmiornicą)

 

  • 600 g oczyszczonej ośmiornicy (może być mrożona)
  • ½ puszki pomidorów krojonych
  • warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex (lub innych warzyw na petelnię Hortex z ziemniakami)
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ewentualnie szczypta chili w proszku

 

Sposób przygotowania:

Cataplana de polvo (cataplana z ośmiornicą)
Macki rozmrożonej ośmiornicy pokroić w 3-centymetowe kawałki, głowę w paski. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać pomidory i wino, Dusić kilka minut. Przelać do żeliwnego garnka. Dodać kawałki ośmiornicy. Wlać bulion, doprawić, dusić 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia wsypać warzywa Hortex i natkę pietruszki. Kiedy warzywa będą miękkie potrawa jest gotowa.
Cataplana de polvo (cataplana z ośmiornicą)