Sposób przygotowania:
Cebulaczki - pikantne drożdżowe bułeczkiETAP 1:
W filiżance wymieszać drożdże z cukrem. Poczekać chwilę, aż się rozpuszczą.
Mąkę wymieszać z wodą, dodać drożdże i olej.
Wyrobić ciasto i pozostawić na ok 20 min, żeby wyrosło.
Cebulę pokroić w kosteczkę, albo zetrzeć na tarce do warzyw i zeszklić na oleju. Dodać paprykę, pieprz, sól i wystudzić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ciasto podzielić na 4 części i uformować placki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.
Po środku każdego placka zrobić wgłębienie i nałożyć porcję cebuli.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
Wyjąć blaszkę, nałożyć ser na każdy placek i zapiekać jeszcze do rozpuszczenia się sera.
Podawać ciepłe np. z ketchupem.
mocsłodkości