jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Cebulaki z mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cebulaki to tanie i smaczne danie.

Cebulaki z mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebulaki z mozzarellą

 

  • ok.500 g mąki
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 30 g drożdży
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2łyżki oliwy
  • ok. pół kg mozarelli
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowago
  • 1 kg cebuli
  • suszone :oregano, tymianek, bazylia (po 1 łyżeczce)
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki z mozzarellą
Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiamy na 20 minut, by drożdże ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól, buzujące drożdże i pozostałą wodę oraz oliwę - Wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto powinno  łatwo odchodzić od ręki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośniecia. W tym czasie pokrojoną na półplasterki cebulę szklimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy wszystkie zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 6-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy na placek o kształcie cebuli. Każdy placek smarujemy cieńko koncentratem pomidorowym, następnie układamy część sera typu mozzarella, cebulę i resztę mozarelli pokrojonej w paseczki. Piekarnik nagrzewamy do200ºC i pieczemy cebulaki aż się ładnie zarumienią.
Cebulaki z mozzarellą
Ciasto drożdzowe odstawiamy do wyrośniecia na około 30 min.
Cebulaki z mozzarellą
Pokrojoną cebulę smazymy z ziołami na maśle i odstawiamy do ostudzenia.
Cebulaki z mozzarellą
Formujemy placki w kształcie przypominającym cebule.