Sposób przygotowania:
Cebulaki z mozzarellą
Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawiamy na 20 minut, by drożdże ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól, buzujące drożdże i pozostałą wodę oraz oliwę - Wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośniecia. W tym czasie pokrojoną na półplasterki cebulę szklimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy wszystkie zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 6-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy na placek o kształcie cebuli. Każdy placek smarujemy cieńko koncentratem pomidorowym, następnie układamy część sera typu mozzarella, cebulę i resztę mozarelli pokrojonej w paseczki. Piekarnik nagrzewamy do200ºC i pieczemy cebulaki aż się ładnie zarumienią.
msewka