Sposób przygotowania:
Pieczarkowe cebulaki
Do miseczki pokruszyć drożdże, posypać je cukrem i zalać ciepłą wodą. Dokładnie zamieszać, lekko oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie do miski wsypać mąkę. Dodać sól i oregano oraz olej. Wlać gotowy rozczyn i ręką wyrabiać ciasto drożdżowe przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować pieczarki i cebulę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć do zrumienienia co jakiś czas mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić na patelnię na której wcześniej smażyła się cebula. Po 3 minutach pieczarki przerzucić do cebuli i wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski i rozwałkować na pożądaną grubość, za pomocą szklanej miseczki wyciąć okręgi (cebulaki będą fajnie okrągłe). Na każdym krążku układać po 2 łyżki cebuli z pieczarkami, wierzch lekko posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut. Podawać jeszcze ciepłe.
Szeptucha