aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pieczarkowe cebulaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ostatnim razem mężowi tak posmakowały cebulaki, że miał ochotę na jeszcze. Tym razem trochę je wzbogaciłam poprzez dodanie pieczarek i posypanie serem.

Pieczarkowe cebulaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowe cebulaki

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe cebulaki
Do miseczki pokruszyć drożdże, posypać je cukrem i zalać ciepłą wodą. Dokładnie zamieszać, lekko oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie do miski wsypać mąkę. Dodać sól i oregano oraz olej. Wlać gotowy rozczyn i ręką wyrabiać ciasto drożdżowe przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować pieczarki i cebulę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć do zrumienienia co jakiś czas mieszając. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić na patelnię na której wcześniej smażyła się cebula. Po 3 minutach pieczarki przerzucić do cebuli i wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski i rozwałkować na pożądaną grubość, za pomocą szklanej miseczki wyciąć okręgi (cebulaki będą fajnie okrągłe). Na każdym krążku układać po 2 łyżki cebuli z pieczarkami, wierzch lekko posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut. Podawać jeszcze ciepłe.
Pieczarkowe cebulaki
Z podanych składników dokładnie wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe. Lekko opruszyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarkowe cebulaki
Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na dość grube koła.
Pieczarkowe cebulaki
Na każdym krążku układać usmażoną cebulę z pieczarkami.
Pieczarkowe cebulaki
Wierzch posypać startym na tarce żółtym serem. Piec przez 20 minut.

Tagi:

sery ser