Sposób przygotowania:
Złote cebulaki
Umytą i obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem kilku szczypt curry. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru od uzyskania wyrazistego smaku. W tym czasie rozdrabniamy drożdże na kawałki i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 7 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy mleko, 0,5 łyżeczki soli, oliwę, wyrośnięte drożdże, zaś jajko roztrzepujemy i dodajemy połowę tego, co otrzymaliśmy, drugą połowę zostawiając do wysmarowania brzegów cebulaków. Ciasto wyrabiamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm (jeśli nie mamy czym, to po prostu rozwałkowujemy ciasto na kształt zbliżony do koła). Brzegi naszych przyszłych cebulaków smarujemy resztką jajka, którą wcześniej odłożyliśmy i kładziemy na całość usmażoną cebulę. Pieczemy ok. 16-18 w temp 200 stopni Celsjusza.
Lady Marmolada
amozejajko
REWELACJA !!!!
msewka
pałla