karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Złote cebulaki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ozłocona cebula w curry pod postacią popularnych cebulaków

Złote cebulaki

Składniki:

Złote cebulaki

 

  • 6 cebul średniej wielkości
  • 5 dag drożdży
  • 3 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki curry
  • ok. 1,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Złote cebulaki
Umytą i obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem kilku szczypt curry. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru od uzyskania wyrazistego smaku. W tym czasie rozdrabniamy drożdże na kawałki i zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 7 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy mleko, 0,5 łyżeczki soli, oliwę, wyrośnięte drożdże, zaś jajko roztrzepujemy i dodajemy połowę tego, co otrzymaliśmy, drugą połowę zostawiając do wysmarowania brzegów cebulaków. Ciasto wyrabiamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm (jeśli nie mamy czym, to po prostu rozwałkowujemy ciasto na kształt zbliżony do koła). Brzegi naszych przyszłych cebulaków smarujemy resztką jajka, którą wcześniej odłożyliśmy i kładziemy na całość usmażoną cebulę. Pieczemy ok. 16-18 w temp 200 stopni Celsjusza.