BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kurczak w galarecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam kurczaka w galarecie, jest fajną smaczną przekąską na różnych imprezach, a także smakowitą potrawą na śniadanie lub na pyszną kolacje.

Kurczak w galarecie

Składniki:

Kurczak w galarecie

 

  • Podwójną pierś z kurczaka,
  • marchew 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • żelatyna 1 opakowanie na 2 litry wody
  • lubczyk 1 gałązka,
  • sól do smaku,
  • kostka rosołowa 1 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • cukier do smaku,
  • sok z cytryny 1/2 szt,
  • jajka ugotowane na twardo do dekoracji,
  • natka pietruszki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Kurczak w galarecie
Kurczaka opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie, dodać kostkę rosołową drobiową, obrane pokrojone warzywa.

Gotować do miękkości kurczaka i warzyw, dodając gałązkę lubczyku może być mrożony.

Warzywa i kurczaka wyjąc z wywaru, kurczaka pokroić lub po prostu porwać widelcem na mniejsze kawałki ułożyć na półmisku lub w salaterce udekorować według uznania.

Żelatynę namoczyć w szklance zimnej wody, aż do napęcznienia.

Napęczniałą żelatynę wlać do gorącego bulionu dokładnie mieszając do rozpuszczenia żelatyny, doprawić pieprzem, przyprawą uniwersalną do smaku oraz sokiem z cytryny.

Przestudzonym wywarem zalać mięso i warzywa.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.