Sposób przygotowania:
Cebulaki
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać zmielone skwarki,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,przepuszczoną przez maszynkę cebulę,mak i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć szklanką krążki.Ułożyć cebulaki na posmarowanej smalcem i posypanej mąką blasze.Posmarować każdy rozmąconym jajkiem,posypać papryką i parmezanem,pokłuć widelcem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220) s.c przez 10-15 minut na złoty kolor
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać zmielone skwarki,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,przepuszczoną przez maszynkę cebulę,mak i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć szklanką krążki.Ułożyć cebulaki na posmarowanej smalcem i posypanej mąką blasze.Posmarować każdy rozmąconym jajkiem,posypać papryką i parmezanem,pokłuć widelcem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220) s.c przez 10-15 minut na złoty kolor