Cebulaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne ciasteczka na słono do schrupania

Cebulaki

Składniki:

Cebulaki

 

  • Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 10 dag skwarek ( smalcu)
  • 1 jajko
  • 10 dag cebuli
  • 2 łyżki maku
  • sól
  • 1/2 jajka do smarowania
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżka parmezanu do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulaki
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać zmielone skwarki,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,przepuszczoną przez maszynkę cebulę,mak i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć szklanką krążki.Ułożyć cebulaki na posmarowanej smalcem i posypanej mąką blasze.Posmarować każdy rozmąconym jajkiem,posypać papryką i parmezanem,pokłuć widelcem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220) s.c przez 10-15 minut na złoty kolor

Tagi:

jajko jajka mak