Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Cebulaki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie i smaczne cebulaki z serem.

Cebulaki z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebulaki z serem

 

  • 2 niepełna szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki wody niegazowanej
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dużych cebuli
  • 15 dkg sera żółtego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulaki z serem
Połowę wody lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, aby wszystko się rozpuściło. Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy drożdże z wodą, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą wodę, oliwę oraz sól. Mieszamy i zagniatamy ręką ciasto (około 10 minut). Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy z niego małe placuszki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Na placuszki nakładamy porcję cebuli oraz sera. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.
Cebulaki z serem
Przygotowujemy ciasto. Cebulę szklimy na złoty kolor.
Cebulaki z serem
Układamy placuszki z ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Cebulaki z serem
Na placuszki nakładamy porcję cebuli oraz sera. Pieczemy.

Tagi:

sery ser