Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cebulowy chleb z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Każdy wie, że domowy chlebek jest najlepszy. Jego przygotowanie nie sprawia kłopotu, wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wyrobić ciasto, upiec i można się cieszyć wspaniałym smakiem.

Cebulowy chleb z ziarnami

Składniki:

Cebulowy chleb z ziarnami

 

  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka smażonej cebuli

Sposób przygotowania:

Cebulowy chleb z ziarnami

Etap 1

Cebulowy chleb z ziarnami
Rozczyn przygotowany z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Cebulowy chleb z ziarnami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Cebulowy chleb z ziarnami
Rozczyn drożdżowy dodany do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Etap 4

Cebulowy chleb z ziarnami
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Cebulowy chleb z ziarnami

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Cebulowy chleb z ziarnami

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb