Sposób przygotowania:
Chlebek z różnymi mąkami na świeżych drożdżach
Do tego smacznego chlebka przygotowałam różne mąki, takie jak: krupczatkę, mąkę jaglaną, gryczaną oraz żytnią. Wszystkie wsypałam do miski.
Biały sezam razem ze słonecznikiem uprażyłam na suchej patelni i wsypałam ciepłe do miski, wymieszałam łyżką drewnianą. Następnie wsypałam sól oraz cukier, za każdym razem mieszałam. Później dosypałam ziarna amarantusa. Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Na końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystko wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
Po upływie tego czasu ciasto „odgazowałam” i przełożyłam do foremek silikonowych. Zostawiłam jeszcze na czas 15 minut. Kiedy minął ten czas to wstawiłam foremki do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni C znowu na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 30 minut. Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego!
Biały sezam razem ze słonecznikiem uprażyłam na suchej patelni i wsypałam ciepłe do miski, wymieszałam łyżką drewnianą. Następnie wsypałam sól oraz cukier, za każdym razem mieszałam. Później dosypałam ziarna amarantusa. Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Na końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystko wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
Po upływie tego czasu ciasto „odgazowałam” i przełożyłam do foremek silikonowych. Zostawiłam jeszcze na czas 15 minut. Kiedy minął ten czas to wstawiłam foremki do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni C znowu na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 30 minut. Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
Smacznego!
ankaszym