Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek z różnymi mąkami na świeżych drożdżach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To zdrowy chlebek upieczony z różnymi ziarnami takimi jak: amarantus, słonecznik łuskany oraz sezam.

Chlebek z różnymi mąkami na świeżych drożdżach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek z różnymi mąkami na świeżych drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z różnymi mąkami na świeżych drożdżach
Do tego smacznego chlebka przygotowałam różne mąki, takie jak: krupczatkę, mąkę jaglaną, gryczaną oraz żytnią. Wszystkie wsypałam do miski.

Biały sezam razem ze słonecznikiem uprażyłam na suchej patelni i wsypałam ciepłe do miski, wymieszałam łyżką drewnianą. Następnie wsypałam sól oraz cukier, za każdym razem mieszałam. Później dosypałam ziarna amarantusa. Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Na końcu wlałam serwatkę, która była w temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystko wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

Po upływie tego czasu ciasto „odgazowałam” i przełożyłam do foremek silikonowych. Zostawiłam jeszcze na czas 15 minut. Kiedy minął ten czas to wstawiłam foremki do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni C znowu na 15 minut.

Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 30 minut. Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

Smacznego!
Chlebek z różnycmi mąkami na świeżych drożdżach
Rośnięcie ciasta w foremkach silikonowych
Chlebek z różnycmi mąkami na świeżych drożdżach
Studzenie gorących chlebków na kratce z piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo