Sposób przygotowania:
Lniany chleb cebulowy na zakwasie i drożdżachEtap 1
Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Etap 2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
Ciasto właściwe: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić.
Etap 4
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej pozostałe sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
Etap 5
Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem i usmażoną cebulę, wymieszać.
Etap 6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.