Sposób przygotowania:
Orkiszowy chlebek z czarnuszką1.
Przygotowałam mąkę orkiszową oraz mąkę krupczatkę, które wsypałam do miski i wymieszałam ze sobą.
2.
Ziarna, czyli łuskany słonecznik oraz biały sezam uprażyłam na suchej patelni, a następnie ciepłe wsypałam do miski.
3.
Następnym składnikiem była sól, którą dosypałam i wymieszałam.
4.
Dalej wsypałam cukier kryształ, który także wymieszałam z resztą składników.
5.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do całości. Znowu wymieszałam.
6.
Następnie wsypałam czarnuszkę ( jeśli ktoś jej nie lubi to można ją pominąć ).
7.
Na samym końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej ( należy go wcześniej wyjąć z lodówki ). Wszystko dokładnie wymieszałam, a potem odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
8.
Po upływie tego czasu "odgazowałam" ciasto. Przełożyłam je do silikonowych foremek i znowu odstawiłam do wyrośnięcia. Tym razem na czas 15 minut. Obsypałam wierzch chlebków dodatkowo czarnuszką. Można też czarnuszkę zastąpić innymi ziarnami, np. słonecznikiem, sezamem itp.
9.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, kiedy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam silikonowe foremki z ciastem. Piekłam chlebki przez 15 minut. Później zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
10.
Smacznego !