Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierwszy raz piekłam chlebek na kefirze z czarnuszką. Wyszedł bardzo dobry. Czarnuszka pomimo swojego oryginalnego smaku i zapachu też mi smakowała.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

 

  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki sezamu białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 800 ml kefiru
  • 2 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania:

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

1.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką
Dwa rodzaje mąki : krupczatka i orkiszowa

Przygotowałam mąkę orkiszową oraz mąkę krupczatkę, które wsypałam do miski i wymieszałam ze sobą.

2.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką
Uprażone ziarna do upieczenia chlebka na drożdżach

Ziarna, czyli łuskany słonecznik oraz biały sezam uprażyłam na suchej patelni, a następnie ciepłe wsypałam do miski.

3.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką
Wsypanie soli kuchennej do mąki z ziarnami

Następnym składnikiem była sól, którą dosypałam i wymieszałam.

4.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką
Wsypanie cukru kryształu do reszty składników

Dalej wsypałam cukier kryształ, który także wymieszałam z resztą składników.

5.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką
Dodanie świeżych drożdży do składniów na chlebek

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do całości. Znowu wymieszałam.

6.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

Następnie wsypałam czarnuszkę ( jeśli ktoś jej nie lubi to można ją pominąć ).

7.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

Na samym końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej ( należy go wcześniej wyjąć z lodówki ). Wszystko dokładnie wymieszałam, a potem odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

8.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

Po upływie tego czasu "odgazowałam" ciasto. Przełożyłam je do silikonowych foremek i znowu odstawiłam do wyrośnięcia. Tym razem na czas 15 minut. Obsypałam wierzch chlebków dodatkowo czarnuszką. Można też czarnuszkę zastąpić innymi ziarnami, np. słonecznikiem, sezamem itp.

9.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, kiedy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam silikonowe foremki z ciastem. Piekłam chlebki przez 15 minut. Później zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.

10.

Orkiszowy chlebek z czarnuszką

Smacznego !


Tagi:

chleb