Sposób przygotowania:
Orkiszowy chlebek z czarnuszką1.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408014.jpg)
Przygotowałam mąkę orkiszową oraz mąkę krupczatkę, które wsypałam do miski i wymieszałam ze sobą.
2.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408025.jpg)
Ziarna, czyli łuskany słonecznik oraz biały sezam uprażyłam na suchej patelni, a następnie ciepłe wsypałam do miski.
3.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408026.jpg)
Następnym składnikiem była sól, którą dosypałam i wymieszałam.
4.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408027.jpg)
Dalej wsypałam cukier kryształ, który także wymieszałam z resztą składników.
5.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408028.jpg)
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do całości. Znowu wymieszałam.
6.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408029.jpg)
Następnie wsypałam czarnuszkę ( jeśli ktoś jej nie lubi to można ją pominąć ).
7.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408030.jpg)
Na samym końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej ( należy go wcześniej wyjąć z lodówki ). Wszystko dokładnie wymieszałam, a potem odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
8.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408031.jpg)
Po upływie tego czasu "odgazowałam" ciasto. Przełożyłam je do silikonowych foremek i znowu odstawiłam do wyrośnięcia. Tym razem na czas 15 minut. Obsypałam wierzch chlebków dodatkowo czarnuszką. Można też czarnuszkę zastąpić innymi ziarnami, np. słonecznikiem, sezamem itp.
9.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-408032.jpg)
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, kiedy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam silikonowe foremki z ciastem. Piekłam chlebki przez 15 minut. Później zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
10.
![Orkiszowy chlebek z czarnuszką Orkiszowy chlebek z czarnuszką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/orkiszowy-chlebek-z-czarnuszka-407869.jpg)
Smacznego !