Sposób przygotowania:
Cebulowy smalec
Słoninę kroimy w drobną kostkę albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przekładamy do rondla(ja smażę w garnku do smażenia mięsa)czy garnka i podgrzewamy aż wytopi się tłuszcz mieszamy by słonina równo się wysmażała.
Gdy ze słoniny zrobią się rumiane skwarki zlewamy wytopiony tłuszcz do naczynia i podgrzewamy.
Cebule obieramy i kroimy na połowy albo ćwiartki(najlepiej żeby trzymały się w miejscu korzonka) i wkładamy do tłuszczu. Ogrzewamy aż cebula się zrumieni a smalec przejdzie jej aromatem.
Odstawiamy na chwilę aż tłuszcz "odpocznie"cebulę wyjmujemy i przelewamy do naczyń (u mnie do słoików)i odstawiamy do zastygnięcia.
Gdy ze słoniny zrobią się rumiane skwarki zlewamy wytopiony tłuszcz do naczynia i podgrzewamy.
Cebule obieramy i kroimy na połowy albo ćwiartki(najlepiej żeby trzymały się w miejscu korzonka) i wkładamy do tłuszczu. Ogrzewamy aż cebula się zrumieni a smalec przejdzie jej aromatem.
Odstawiamy na chwilę aż tłuszcz "odpocznie"cebulę wyjmujemy i przelewamy do naczyń (u mnie do słoików)i odstawiamy do zastygnięcia.