katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Cebulowy smalec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wszyscy lubią smalec ze skwarkami a i do podsmażenia czegoś lepiej nadaje się smalec bez skwarków czy skwarek. U mnie jest tylko z cebulką a przyprawić można pod swój smak.

Cebulowy smalec Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cebulowy smalec

 

  • słonina ok 1 1/2 kg
  • cebula 2 szt
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulowy smalec
Słoninę kroimy w drobną kostkę albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przekładamy do rondla(ja smażę w garnku do smażenia mięsa)czy garnka i podgrzewamy aż wytopi się tłuszcz mieszamy by słonina równo się wysmażała.

Gdy ze słoniny zrobią się rumiane skwarki zlewamy wytopiony tłuszcz do naczynia i podgrzewamy.

Cebule obieramy i kroimy na połowy albo ćwiartki(najlepiej żeby trzymały się w miejscu korzonka) i wkładamy do tłuszczu. Ogrzewamy aż cebula się zrumieni a smalec przejdzie jej aromatem.

Odstawiamy na chwilę aż tłuszcz "odpocznie"cebulę wyjmujemy i przelewamy do naczyń (u mnie do słoików)i odstawiamy do zastygnięcia. 
Cebulowy smalec
Kromki pieczywa posmarowane przygotowanym smalcem.
Cebulowy smalec
Przekręconą w maszynce słoninę przesmażamy.
Cebulowy smalec
Cebule obieramy kroimy na pół i wrzucamy do odlanego tłuszczu.
Cebulowy smalec
Przesmażony z cebulą tłuszcz przelewamy do słoików.
Cebulowy smalec
Wystudzonym smalcem smarujemy kromki chleba.

Tagi:

smalec