jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 473]

Brukselki panierowane w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brukselki panierowane w sezamie to dobra przystawka do drugiego dania z ziemniakami lub kaszą, czy ryżem.

Brukselki panierowane w sezamie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Brukselki panierowane w sezamie

 

Sposób przygotowania:

Brukselki panierowane w sezamie
Brukselki obrać z zewnętrznych listków i wrzucić do wody, zblanszować około 3-4 minuty.

Wyjąć na sito i osączyć, następnie obsypać w mące. Jajko wybić do miseczki, rozbełtać, przyprawić solą i pieprzem. Zanurzać każdą brukselkę w jaju i panierować w sezamie. Opanierowane brukselki smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako przystawkę do drugiego dania.
Brukselki panierowane w sezamie
Brukselki obrać z zewnętrznych listków i zblanszować około 3-4 minuty
Brukselki panierowane w sezamie
następnie wyjąć i osączyć z wody i obsypać w mące
Brukselki panierowane w sezamie
Jajko rozbełtać,przyprawić solą, pieprzem i zanużać brukselki w jajku
Brukselki panierowane w sezamie
Do misaczki wsypać sazam i panierować brukselkę
Brukselki panierowane w sezamie
Następnie smażyć na oleju na rumiano
Brukselki panierowane w sezamie
Przekładać na ręcznik papierowy aby osązcyć z tłuszczu