Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Aromatyczny smalec z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kupiony w sklepie smalec nawet nie można porównać do takiego domowego. Mój jest z dodatkiem mięsem, czosnku oraz cebulki.

Aromatyczny smalec z mięsem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Aromatyczny smalec z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny smalec z mięsem
Umytą i osuszoną słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka. Topić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy smalec się wytopi, a skwarki zaczną się delikatnie rumienić dodać zmielone mięso. Po kilku minutach dodać pokrojony w kostkę boczek.

Smażyć razem przez jakiś czas ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż wszystko ładnie się zarumieni. Smalec ostudzić i pozostawić do zastygnięcia.

Smalec świetnie smakuje na świeżutki pieczywie podany z dodatkiem ogórka małosolnego. 
Aromatyczny smalec z mięsem
Pokrojoną w kostkę słoninę stopić na wolnym ogniu.
Aromatyczny smalec z mięsem
Do stopionej słoniny dodać zmielone mięso.
Aromatyczny smalec z mięsem
Po jakimś czasie dodać pokrojony w kostkę boczek.
Aromatyczny smalec z mięsem
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i dodać do reszty.
Aromatyczny smalec z mięsem
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.