Sposób przygotowania:
Smalec domowy ze skwarkami
Słoninę świeżą oczyszczam i kroje w większa kostkę. Tak przygotowaną wkładam do garnka i na małym ogniu smażę aby wytopić tłuszcz.
Słoninę wędzoną oczyszczam również kroje w kostkę i dodaje do prawie wytopionej słoniny. Wytapiam, aż skwarki staną sie złociste. Od czasu do czasu mieszam, aby skwarki sie nie przypaliły.
Smalec zdejmuje z ognia i do gorącego dodaje kostkę smalcu.
Gdy smalec przestygnie dodaje pokrojoną cebule i czosnek oraz do smaku soli, przyprawę w płynie oraz odrobinę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu mielonego.
Gotowy smalec przelewam do garnka kamiennego i wkładam do lodówki lub wlewam do słoików i mocno zakręcam. Stawiam w chłodne miejsce.
Słoninę wędzoną oczyszczam również kroje w kostkę i dodaje do prawie wytopionej słoniny. Wytapiam, aż skwarki staną sie złociste. Od czasu do czasu mieszam, aby skwarki sie nie przypaliły.
Smalec zdejmuje z ognia i do gorącego dodaje kostkę smalcu.
Gdy smalec przestygnie dodaje pokrojoną cebule i czosnek oraz do smaku soli, przyprawę w płynie oraz odrobinę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu mielonego.
Gotowy smalec przelewam do garnka kamiennego i wkładam do lodówki lub wlewam do słoików i mocno zakręcam. Stawiam w chłodne miejsce.
gusia1000