BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1234]

Smalec domowy ze skwarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszny smalec domowy, który przypomina mi dzieciństwo. Taki smalec robiła moja babcia i moja mama, a teraz robię go ja i moje córki.

Smalec domowy ze skwarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smalec domowy ze skwarkami

 

  • Słonina świeża około 800 g
  • słonina wędzona około 400 g
  • smalec 1 kostka
  • cebula 1 szt większa
  • czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku.
  • zioła prowansalskie szczypta
  • przyprawa w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

Smalec domowy ze skwarkami
Słoninę świeżą oczyszczam i kroje w większa kostkę. Tak przygotowaną wkładam do garnka i na małym ogniu smażę aby wytopić tłuszcz.

Słoninę wędzoną oczyszczam również kroje w kostkę i dodaje do prawie wytopionej słoniny. Wytapiam, aż skwarki staną sie złociste. Od czasu do czasu mieszam, aby skwarki sie nie przypaliły.

Smalec zdejmuje z ognia i do gorącego dodaje kostkę smalcu.

Gdy smalec przestygnie dodaje pokrojoną cebule i czosnek oraz do smaku soli, przyprawę w płynie oraz odrobinę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu mielonego.

Gotowy smalec przelewam do garnka kamiennego i wkładam do lodówki lub wlewam do słoików i mocno zakręcam. Stawiam w chłodne miejsce.
Smalec domowy ze skwarkami
Sznitki chleba posmarowane pysznym smalcem tylko ogóreczka kiszonego potrzeba.
Smalec domowy ze skwarkami
Słonina wytopiona doprawiona teraz do lodówki i gotowe.