Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

SUPERPRZEPIS

Chałka bez kruszonki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chałka bez kruszonki, bo moje dziecko za nią nie przepada. Przygotowałam dwie małe chałki, ale Wy możecie zrobić jedną dużą.

Chałka bez kruszonki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chałka bez kruszonki

 

Sposób przygotowania:

Chałka bez kruszonki

Etap 1:

Chałka bez kruszonki
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 100 ml ciepłego mleka i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki wlać rozczyn, wsypać z resztę cukru, sól, roztrzepane jajko, resztę ciepłego mleka, wystudzone roztopione masło.

Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.

Etap 2:

Chałka bez kruszonki
Podzielić na 5 równych wałeczków, połączyć końce.

Ja zrobiłem 2 małe chałki, więc ciasto podzieliłam na 2 równe części, a każdą z nich podzieliłam dodatkowo na 5 równych wałeczków.

Etap 3:

Chałka bez kruszonki
Zapleść warkocz, przełożyć na wyścieloną papierem formę.

Końce połączyłam i zaplotłam najprostszy warkocz.

Chałki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Etap 4:

Chałka bez kruszonki
Posmarować żółtkiem, piec w temperaturze 180°C.

Posmarować żółtkiem, piec w temp. 180°C przez ok. 20 -25 min.