Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1182]

Domowa maślana chałka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z dwa lata już nie piekłam chałki, a taka domowa chałka jest najlepsza. Ja swoją zrobiłam na maśle, dzięki temu wyszła niezwykle delikatna i pyszna, a po całym domu roznosił się cudownie pyszny zapach. Polecam przepis.

Domowa maślana chałka

Składniki:

Domowa maślana chałka

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowa maślana chałka
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.



2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.

3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.

5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.

6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.

7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.