Sposób przygotowania:
Domowa maślana chałka
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.
5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.
6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.
7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.
5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.
6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.
7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
ankaszym