Sposób przygotowania:
Chałka śniadaniowa
W misce, wymieszaj drożdże z ciepłą wodą. Dodaj trochę mąki i łyżkę miodu. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski. Wymieszaj z zaczynem miód, olej, jajka i sól. Dodawaj mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu. Wyrób, aż będzie gładkie i elastyczne ciasto, dodając mąki, jeśli potrzeba Pozostaw do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi swoją objętość Wyjmij ciasto na posypany mąką blat. Upleć chałki o dowolnym kształcie.. Wyłóż blachy papierem i umieść gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryj folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmącić pozostałe jajko i posmaruj chałki. Posyp je ziarnami. Upiecz na złoty kolor.
lukrowanepierniczki