jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chałka śniadaniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne chałki można upiec na śniadanie i podać je z marmoladą, miodem lub tylko z świeżym, wiejskim masełkiem. Są pyszne!!!

Chałka śniadaniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka śniadaniowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka śniadaniowa
W misce, wymieszaj drożdże z ciepłą wodą. Dodaj trochę mąki i łyżkę miodu. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski. Wymieszaj z zaczynem miód, olej, jajka i sól. Dodawaj mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu. Wyrób, aż będzie gładkie i elastyczne ciasto, dodając mąki, jeśli potrzeba Pozostaw do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi swoją objętość Wyjmij ciasto na posypany mąką blat. Upleć chałki o dowolnym kształcie.. Wyłóż blachy papierem i umieść gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryj folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmącić pozostałe jajko i posmaruj chałki. Posyp je ziarnami. Upiecz na złoty kolor. 
Chałka śniadaniowa
W misce, wymieszaj drożdże z ciepłą wodą. Dodaj trochę mąki i łyżkę miodu.
Chałka śniadaniowa
Wyjmij ciasto na posypany mąką blat. Upleć chałki o dowolnym kształcie.
Chałka śniadaniowa
Rozmącić pozostałe jajko i posmaruj chałki. Posyp część sezamem - upiecz na złoty kolor.
Chałka śniadaniowa
Dwie kolejne chałki posyp makiem i upiecz na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka mak